Κωμνηνών 28, Θεσσαλονίκη

+30 230 254 258

Αλλαγή Ζωής Ένα Χαμόγελο τη φορά!
Τηλέφωνο

+30230254258

Ώρες υποδοχής

Δευ-Παρ: 9:00 A.M - 5:00 PM Σαβ-Κυρ: Κλειστα

Κλείστε ραντεβού

Το τέλειο χαμόγελο σας, σε να κλικ!

Τηλέφωνο

+30230254258

Ώρες υποδοχής

Δευ-Παρ: 9:00 A.M - 5:00 PM Σαβ-Κυρ: Κλειστα

Κλείστε ραντεβού

Το τέλειο χαμόγελο σας, σε να κλικ!

Ορθοδοντική περιοδοντολογία

Η σχέση της περιοδοντολογίας με την ορθοδοντική είναι άμεση και αμφίδρομη, έτσι που συχνά, η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση ενός ασθενή να προϋποθέτει τη συνεργασία ενός ορθοδοντικού με ένα περιοδοντολόγο. Τα πεδία όπου οι δυο ειδικότητες συναντιούνται είναι τα εξής:

Έχει παρατηρηθεί ότι άνθρωποι με ”στραβά δόντια” παρουσιάζουν σημαντικά περισσότερες φορές πρόβλημα στα ούλα τους από ότι άνθρωποι με ίσια δόντια .

Νέα ούλα – Νέα δόντια

perioΑυτό σημαίνει ότι ένας ορθοδοντικός ασθενής έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι και περιοδοντικός ασθενής από έναν άνθρωπο χωρίς ορθοδοντικά προβλήματα. Ο βασικός λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό είναι γιατί η μη σωστή θέση των δοντιών ευνοεί την συγκράτηση τροφής και κυρίως δυσχεραίνει ή καθιστά ακόμα και αδύνατη την απομάκρυνσή της, με αποτέλεσμα η καταστρεπτική παρουσία μεγάλου αριθμού μικροβίων σε κάποια σημεία να είναι συνεχής.

Με την παρέμβαση της ορθοδοντικής το πρόβλημα αυτό μπορεί να επιλυθεί, καθιστώντας τις διάφορες περιοχές προσπελάσιμες στα μέσα στοματικής υγιεινής.

– Ένα από τα χαρακτηριστικά και πλέον ενοχλητικά συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι η παθολογική μετατόπιση των δοντίών.

Η καταστροφή του μηχανισμού στήριξης του δοντιού οδηγεί σε ανισορροπία τις δυνάμεις που το συγκρατούν στη θέση του, με αποτέλεσμα την μετατόπισή του. Με την παρέμβαση της ορθοδοντικής, και αφού έχει πριν αρθεί η φλεγμονή μέσα από την περιοδοντική θεραπεία, τα δόντια μπορούν να ανακτήσουντην αρχική τους θέση, αποκαθιστώντας τα όποια αισθητικά προβλήματα.

– Μια άλλη συνέπεια της περιοδοντικής νόσου ή της περιοδοντικής θεραπείας είναι η απώλεια τμήματος ή και ολόκληρης της μεσοδόντιας θηλής των ούλων. Η ορθοδοντική μπορεί συχνά να δώσει λύση σε αυτό το πρόβλημα, αποκαθιστώντας τις χαμένες μεσοδόντιες θηλές και επαναφέροντας την αισθητική του χαμόγελου.

– Τα τελευταία χρόνια η ορθοδοντική των ενηλίκων γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική λύση για την αντιμετώπιση ορθοδοντικών προβλημάτων και στην ενήλικη ζωή. Δεδομένου ότι στις ηλικιακές ομάδες άνω των 35 ετών η μέση και η προχωρημένη μορφή περιοδοντίτιδας απαντώνται σε ποσοστό περίπου 35-40%, γίνεται αντιληπτό ότι στο αντίστοιχο ποσοστό των ενηλίκων που θα επιλέξουν να ακολουθήσουν ορθοδοντική θεραπεία, είναι απολύτως απαραίτητο να έχει προηγηθεί ολοκληρωμένη περιοδοντική θεραπεία και να έχει τεθεί η όποια φλεγμονή υπό πλήρη έλεγχο. Και αυτό γιατί η μετατόπιση δοντιών με περιοδοντική φλεγμονή, μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση των ούλων. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στην ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να καταστραφεί από τυχόν μειωμένη περιοδοντική φροντίδα.

periodology

– Η εντοπισμένη υφίζηση των ούλων σε κάποιο πρόσθιο, συχνότερα, δόντι, είναι ένα αρκετά συχνό πρόβλημα στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη. Κάθε τέτοια περίπτωση δεν είναι ίδια, καθώς τα αίτια αυτής της βλάβης μπορεί να είναι είτε περιοδοντολογικά είτε ορθοδοντικά. Η συνεργασία ορθοδοντικού-περιοδοντολόγου και η σωστή αναγνώριση των αιτίων είναι απαραίτητη και για την σωστή αντιμετώπιση κάθε περιστατικού και τη μακροχρόνια επίλυσή του προβλήματος.